Актуелно

beograd.rs

beograd.rs

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас у Руском дому конференцији за...

...новинаре поводом манифестације „Дани руског филма 2019”, која ће се од 24. до 27. октобра 2019. одржавати у Југословенској кинотеци. Захваливши се глумцима и филмском радницима који учествују на фестивалу, Младеновић је истакао да је сарадња са Амбасадом Руске Федерације и Руским домом на високом нивоу.

– Та сарадња се види по великом броју културих манифестација које се одржавају у нашем граду и то представља сјајан резултат наше сарадње. Наравно, ми сарађујемо и са другим руским организацијама које делују у нашем граду, међу којима је Међународни фонд јединства православних народа и ми се трудимо да културна понуда буде што боља. Овог викенда смо имали и концерт хора „Александров” а предстојећи фестивал ће бити нешто посебно и захваљујем се Савезу кинаматографа Руске Федерације који се ангажовао око организације а нама је било велико задовољство да угостимо овај фестивал – рекао је Младеновић.

Он се захвалио Југословенској кинотеци која је по други пут домаћин овог фестивала.

– Надам се да ће нам се фестивал, глумци и њихови гости враћати што чешће у Београд, да ће фестивал бити успешно посећен и ја позивам Београђане да га у што већем броју посете и увере се у квалитет филмских остварења из Руске Федерације – казао је Младеновић.

Први саветник Амбасаде Руске Федерације у Србији Александар Конанихин изразио је задовољство реакцијом грађана Београда на културне пројекте који се реализују у нашем главном граду.

– Наши односи у свим областима доживљавају једну врсту ренесансе. Наши политички контакти се веома добри што се позитивно одражава и на економске односе на чему желим да се захвалим српском руководству, председнику Александру Вучићу и Граду Београду. Веома нам се свиђа идеја да Београд постане културна престоница Балкана и ми се у свом раду управо руководимо том чињеницом, позивајући најквалитетније уметнике да гостују у Београду – рекао је Конанихин.

Фото: И. Маринковић

Чланица Међународне федерације филмске штампе и главни уредник журнала „КиноРепортер” Марија Лемешева истакла је да ће на фестивалу бити приказани најбољи жанровски филмови који су освојили бројне награде. Међу њима су драме, мелодраме, ратни и породични филмови, комедије и анимирани филмови.

На манифестацији „Дани руског филма 2019” биће представљено седам савремених руских филмова, а публика ће имати прилику и да се упозна са филмским ствараоцима и глумцима који ће представити своје филмове, међу којима су Милош Биковић, Петар Зекавица, Ана Исајева и други.

Филмски форум одржава се уз учешће Међународног друштвеног фонда јединства православних народа а фестивал ће бити реализован у организацији продуцентске компаније „Синемарус”.

Улаз на све пројекције биће бесплатан.