Актуелно

Ставови Друштва српских домаћина (ДСД) и Покрета српске саборности о националним питањима

1. Полазећи од Повеље УН, Устава Републике Србије и Резолуције СБ УН број 1244 закључујемо да нико нема мандат да преговара о признавању независности било ког дела територије наше Отаџбине.

2. Народна скупштина Републике Србије је обавезна да прогласи окупацију територије АП Косова и Метохије – како је то 4. новембра 2005. године усвојио Свети Архијерејски Сабор СПЦ, на челу са Његовом светости Патријархом господином Павлом.Молимо Патријарха СПЦ господина Порфирија да обавести јавност да ли СПЦ и даље поштује наведени став Сабора СПЦ и Патријарха Павла из 2005. године.

3. Република Србија треба да затражи сазивање седнице Савета безбедности УН и да захтева да се садашњи контигенти мировних снага на АП КиМ замене са мировним снагама држава које нису признале сепаратистичку тзв. Републику Косово и признају Резолуцију СБ 1244, јер су садашње мировне снаге из највећег броја чланица НАТО држава доказале да нису способне или да не желе да заштите безбедност свих становника и имовине грађана Србије на територији АП КиМ – посебно Срба и њихове имовине.

4. С обзиром на нову платформу за преговоре о статусу АП КиМ коју Републици Србији ултимативно намећу САД и ЕУ, Народна скупштина Републике Србије је обавезна да поништи Бриселски споразум и на основу њега сва потписана документа и посредничку улогу ЕУ.

5. У преговорима о статусу АП КиМ у саставу Републике Србије примењивати доследно став да су принципи испред интереса, а не обратно.

Преговарачи о будућем статусу АП КиМ у саставу Републике Србије морају претходно да добију прецизно дефинисану платформу за преговоре усвојену од Народне скупштине Републике Србије.

7. С обзиром да је са територије АП КиМ ликвидирано или протерано око 80% српског становништва, то је према међународним нормативима реч о геноциду, али пре свега Народна скупштина Републике Србије треба да изгласа Резолуцију о геноциду у НДХ 1941-1945. коју не изгласава већ читаву деценију, да би се потом упустила у решавање вишедеценијског проблема Срба на КиМ.

8. У случају изгласавања Резолуције о Сребреници у УН и пријема тзв. Републике Косова у Савет Европе, Србија треба да смањи ниво дипломатских односа са земљама које буду гласале „ЗА“ - на ниво конзуларних представништава.

У Београду, на ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ 2024., Друштво српских домаћина - Председник УО Проф. др Миладин M. Шеварлић, Покрет српске саборности - Председник Прим. проф. др Алек Рачић. Документ je предат председнику Републике Србије, Патријарху СПЦ, председнику Владе РС и председници Народне Скупштине РС.