Актуелно

Полазећи од природног, историјског и политичког права народа да живи у оквиру једне државе при чему то право Српског народа не осујећује права других и ценећи дух времена у којем живимо, које доминантно, и то ће бити протоком времена све израженије, карактерише идеја националне суверености која свој крајњи циљ има у образовању националне државе.

Ми, којима је идеја обједињавање свих Срба на Балкану под један државни кров, поучени рђавим искуством овога пута сами без уплитања других, образујемо НАРОДНИ ПОКРЕТ УЈЕДИЊЕЊЕ са основним, првенственим и искључивим циљем, да то још једном истакнемо, Српско државно уједињење у историјским и етничким границама на Балкану у државу Србију. Уједињење Срба у једну државу био је сан свих пређашњих генерација нашег народа. Досадашња настојања нису остварила циљ у  потпуности, али та настојања су доприносила да та  идеја живи и траје и да она буду реалан ослонац за коначно национално уједињење.

Недвосмислено, јасно и одлучно постављање циља државног уједињења Срба на Балкану треба једновремено да буду подстицај и мотив Српском народу за остварења свог праведног и легитимног циља али и порука свету шта је наша стварна намера. Увек треба поћи од тога да и најлегитимнији циљеви не постају легални уколико се не истакну и ако се не бори за њих. Зато ми који смо организовани у Народни Покрет Уједињење тај циљ истичемо јавно намерни да га и остваримо.

Ценимо да су поуке из досадашњих лутања и стрампутичења у том погледу али и повољне међународне околности и геополитички развој догађаја у свету и на Балкану такви да дају реалну шансу да тај циљ и остваримо. За уједињење је потребно стрпљење и за почетак је потребно да Србија јасно стави до знања свима онима који угрожавају Српски народ да се то неће дозволити. Приоритет свих приоритета јесте реинтеграција Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије и поништавање свих окупационих аката. Косово и Метохија су темељ Српске државе, носиоци Српског националног и духовног идентитет Срба, они су родно место Србије, њена Крштеница. Или како је то св. Кнез Лазар говорио о Косову у време оно "није питање хоћемо ли  или нећемо да се боримо него хоћемо ли или нећемо да постојимо." Ова максима има универзални значај и трајну актуелност.

Једну од кључних улога у остварењу нашег циља има и наша Света Српска православна црква која мора добити одговарајућу улогу у овом задатку. Српска православна црква јесте најубедљивији доказ и израз очувања Српског националног идентитета и државног континуитета и територијалног интегритета и целовитости.

Наш Покрет ће настојати да очува и даље развија кључне традиционалне вредности засноване на хришћанском моралу и епохи модерног духа просветитељства.

Брига о култури и образовање уз нарочито настојање за очување и развој Српског језика и ћириличног писма као стубова националног идентитета јесу и биће у центру деловања нашег Покрета. Успостављање и развој националне економије са нагласком на наше компартивне предности у које убрајамо пољопривреду и производњу хране видимо као спасоносно решење за избављење од подређеног зависног положаја. Правда је основа слободе и зато ћемо наш напор усмерити на владавину права и да закони буду једнаки за све. Слобода која јесте у бити Српског народа мора бити брањена на одговарајући начин. Бољи начин одбране слободе не може се замислити осим да ту улогу преузме Српска војска. Кад смо имали војску имали смо и државу имали смо и слободу. У области спољне политике главна оријентација Покрета ће бити ослањање и подршка традиционалним пријатељима уз будно праћење главних токова и праваца међународних и геополитичких односа, специјално оних који се тичу дешавања на Балкану.

Народни покрет Уједињење чине све националне и конзервативне организације, групе и појединци који делују сагласно прокламованом циљу Покрета свугде где живе Срби. Наш организациони циљ јесте апсолутни обухват свих Српству и Србији оданих јер би тако задатак који смо себи поставили био лакше остварив. Ми немамо другог избора јер од тога да ли ћемо успети у свом науму зависи да ли ћемо опстати као народ. Државно уједињење Срба на Балкану за нас није политичко него егзистенцијално питање, то за нас није једно од питања него једино питање. Ми немамо намеру да одустанемо и са тим требају да рачунају сви који би хтели да нас зауставе. Наша снага почива на нашем праву из нашег права родиће се Уједињена Србија!

Иницијативни Одбор
НАРОДНОГПОКРЕТА УЈЕДИЊЕЊЕ

У Лелићу, О Видовдану лета Господњег 2020.