Актуелно

ФОТО: Емрик Шопрад

Емрик Шопрад, француски геополитичар и посланик француске партије Национални фронт у Европском парламенту, посетио је, пре више година, редакцију „Геополитике“ и дао интервју за наш магазин

 

ЕУ данас представља дупла доминација: стратешка доминација САД и енглеских финансијских интереса, а с друге стране индустријска доминација Немачке. Србија никад не треба да пристаје на одузимање Косова и Метохије јер је важнији опстанак идентитета Срба и српске територије од краткотрајних финансијских награда које нуди ЕУ.

Разговор водио: Слободан Ерић

 

Поштовани господине Шопрад, Србија и читава Европа преплављене су огромним таласом избеглица са Блиског истока, из Африке, Авганистана, да се чак употребљава термин „велика сеоба народа“. Да ли је, по Вама, реч о спонтаном или подстакнутом, односно вештачки организованом процесу, и какве све то геополитичке, демографске и безбедносне последице може да изазове у Европи?

 

- Oд првог јануара до 20. августа кроз Србију прошло скоро 90.000 тражилаца азила, од којих је само у августу 23.057; наравно да се ради о вештачки организованом процесу. Американци и њихове слуге на власти у Европи су направили хаос у Авганистану, Ираку, Сирији, Либији и по целом арапском свету, подржавајући фундаменталисте, срушили су арапске нације и државе да би прешли у Европу. Исти који су узроковали то „арапско пролеће“ Србији ће послати 3.200.000 евра како би у Београду изградила привремени центар за азиланте, док амбасадор САД и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт хвале и кураже премијера Вучића. Ово је потврдио председник скупштинског Одбора за одбрану и безбедност, Момир Стојановић, најављујући евентуалну изградњу центра за 400.000 азиланата. Довођење стотине хиљада војно способних мушкараца (таквих је 90%) друге вере и културе у државу која се распада и која има озбиљне демографске проблеме је забрињавајуће. Имајући у виду да Мађарска гради ограду према Србији а Словачка је јавила да је спремна да прихвати контингент од 800 азиланата, уз изговор да немају џамије, док сами азиланти избегавају Бугарску, Румунију и Грчку знајући да немају шансе тамо, стварање овог центра на територији суверене државе – Србије – може да има погубне последице. Ова криза је организована евроатлантистима, ради се о геополитичком плану који Американци спроводе годинама да би срушили идентитет и независност Европе: рушећи везу са Русијом, рушећи Европу нација и њену кохеренцију. Сваки пут кад анализирамо ове догађаје, етикетирају нас као „катастрофисте“, међутим, Срби су кроз историју били сведоци овога плана рушења идентитета праве Европе, напада на хришћанство. Западна Европа је пала, сада им преостаје централна.

 

Ви сте посланик у Европском парламенту испред партије Национални фронт и претпостављам да сте стекли завидно политичко искуство. Да ли можете дати неку општу оцену економског, политичког и вредносно духовног стања унутар Европске уније, као и сложених односа Британије, Француске, Немачке и Грчке? Питање је, наравно, широког захвата, али би нас јако интересовало да нам укажете на бар неке тенденције процеса унутар ЕУ?

 

- ЕУ данас представља дупла доминација: стратешка доминација САД и енглеских финансијских интереса, а с друге стране индустријска доминација Немачке. Нажалост, против ове дупле доминације, Французи су били покорни, јасан показатељ је неиспуњење од стране Француске испоруке бродова Мистрала Русији због америчког и немачког притиска, што није успорило Немце да им пошаљу „brice glace“. Јасно је да је доминација у Европи немачка. Сматрам да Србија може имати изузетну улогу у одбрани Европе нација која неће бити под доминацијом једних ни других и као посредник исте са Русијом.

 

Господине Шопрад, како оцењујете тренутно политичко стање у Француској, као и политичке перспективе Националног фронта? Француска је вековима била земља поноса, части и слободарства, вере, патриотизма, културе. Али чини се да је управо због тога Париз, поред тога што је заиста био и остао велики светски културни центар, постао глобално упориште мондијалистичких снага, посебно у медијима, који су, поред осталог, често медијски нападали и партију којој Ви припадате – Национални фронт…

 

- Француска изрека каже да смо способни за најбоље и најгоре. Ми смо једина држава у Европи где су веранисти имали 30% гласова на Европским изборима, што је разлог велике наде, сматрам да се ова партија са успехом бори против исламизације и за суверенитет наше државе. Друга позитивна чињеница је да у Француској одржана 2014. манифестација „За породицу“, на којој је присуствовало више од три милиона људи. Са друге стране, у медијима, као што кажете, доминирају мондијалисти, као нека предузећа и политичка сцена.

Упркос свему, најважније је да је Француска једина довољно јака и велика држава да преузме улогу лидера у отпору мондијализму, и надам се да ће јој се све више других придружити.

 

Рат у Украјини је био повод за сукоб САД и ЕУ на једној и Русије на другој страни. Како Ви видите улогу Русије у овом спору? Мени се чини да се Вашингтон и Брисел на једној страни и Москва на другој не разликују само по ставовима како разрешити кризу у Украјини, него и да постоји много већа и фундаментална разлика између идејног, цивилизацијског и вредносног система између САД, ЕУ и Русије на другој страни…

 

 - Рат у Украјини је био планиран од стране евроатлантиста, који користе исту да би уништили везе између ЕУ и Русије. Бжежински је то објаснио у свом делу „Велика шаховска табла“ већ 1977: да је Украјина један од главних елемената у том шаху, коју САД мора „узети“ Русији, тако да стратегија Америке да интегрише Украјину у НАТО траје већ двадесет година. То је почело обојеном револуцијом 2004. уз револуцију Мајдана, али је Путинова Русија јака и она брани интересе свог народа. Подржавам анексију Крима Русији, и подржавам Путинову заштитничку политику према источној Украјини. 

 

Видимо да постоји сарадња десних, конзервативних, хришћанских партија у Европи, попут Националног фронта, Слободарске партије Аустрије, Лиге Норд... Да ли, по Вама, треба охрабрити тај процес сарадње заговорника аутентичне Европе, укључујући, поред партије и интелектуалне ресурсе и друге заједнице и слободне медији, које слично размишљају?

 

- Имам јако прагматичну и инклузивну визију политике, увек сам спреман да радим са политичким странкама са којим не делим мишљења на економском и политичком плану, али у корист суверених држава и нација Европе.

 

Ви сте одувек припадали оном кругу француских интелектуалаца који су се одувек сећали и поштовали француско-српско пријатељство исковано у рововима Солунског рата. Били сте и на Косову и Метохији и разумете значај ове сакралне територије за српски народ. Шта нам можете саветовати, с обзиром на то да је Влада Србије упорна у настојању да почне приступне преговоре о уласку у ЕУ, који су препуни условљавања?

 

- Интеграција у систем као што је ЕУ, за који се зна да је проклет, не може ни у каквом случају да подразумева ампутацију територије. По мом мишљењу, Србија никад не треба да пристаје на одузимање Косова и Метохије јер је важнији опстанак идентитета Срба и српске територије од краткотрајних финансијских награда које нуди ЕУ. Србија треба да скупи све Србе: оне из Републике Српске, Црне Горе, Косова итд. Упркос чињеници да су сад Срби у различитим државама, матица треба да их брани и они од ње то очекују а демографија Срба зависи од солидарности: Само слога Србина спасава. За то, Србија има свој ослонац у Русији која је есенцијална сила у овом мултиполарном свету. Истински француски патриоти су били одувек српски пријатељи, а, да останемо оптимисти, мислим да треба гледати далеко у будућност: ову битку спроводимо за опстанак аутентичне хришћанске Европе.

Геополитика број 90, септембар 2015.