Актуелно

Geopolitika___naslovna_strana___maj_2016___jpg.jpg

За „Геополитику“ говори Норберт Хофер, председнички кандидат Слободарске партије у другом кругу председничких избора у Аустрији

Разговор водио: Милан Старчевић

„Тријумф кандидата Слободарске партије (FPÖ) Норберта Хофера била је велика победа директне демократије у Аустрији“, изјавио је за франкфуртске „Вести“ два дана након првог круга председничких избора у овој алпској земљи посланик српског порекла у бечкој скупштини Слободан Дамњановић.

Упркос другачијим прогнозама, Хофер је однео убедљиву победу 24. априла, освојивши 35,05 % гласова, а противкандидат 22. маја ће му бити Александер Ван дер Белен из странке „Зелених“, који је у првом кругу освојио 21,34% гласова.

Историјска победа кандидата Слободарске партије, која је претходно свој најбољи резултат остварила на изборима за Европски парламент 1996, освојивши 27,53% гласова, одјекнула је широм света и узбудила неолибералне духове у Европској унији.

Норберт Хофер је рођен 2. марта 1971. године у Форау, у покрајини Штајер. Дипломирао је авијациону технологију на Техничком факултету у Ајзенштату, и почетком деведесетих година радио је за авио-компанију „Lauda Air“ као системски инжењер. Од 1996. до 2007. године био је на функцији секретара Слободарске партије у Бургенланду, да би 2006. постао заменик председника странке у покрајини. Упоредо са политичким ангажовањем био је активан у заштити животне средине и унапређењу енергетике. Крајем јесени 2013. године именован је за трећег председника аустријског Националног савета.

Слободарска партија, на чијем је челу харизматични Хајнц Кристијан Штрахе, годинама уназад бележи пораст популарности, како међу Аустријанцима, тако и међу осталим слободоумним људима. Ова партија изузетно је омиљена код српске дијаспоре у Аустрији, између осталог зато што је као ретко која у Европи, јавно устала против незаконитог признавања тзв. државе Косово, подржала је напоре владе у Бања Луци за очување Републике Српске, и залаже се да Аустрија успостави што чвршћу сарадњу са Руском Федерацијом.

У ексклузивном интервју за „Геополитику“, неколико дана пред одлучујући мегдан, Хофер открива зашто је оптимиста пред други круг избора, за какву унутрашњу и спољну политику ће се залагати, шта мисли о мигрансткој кризи, о односима Србије и Аустрије.

 

 

Поштовани господине Хофер, Ви и Слободарска партија Аустрије велики сте победници првог круга председничког избора, са одличним резултатом, а други круг одлучиће хоћете ли Ви или кандидат „Зелених“ Ван дер Белен постати савезни председник. Иако сте у првом изборном кругу однели убедљиву победу, ипак, морате прижељкивати да гласачи политичког центра на листићу заокруже Ваше име, јер постаје све очигледније да ће се све партије ујединити. Где видите своју шансу?

 

- За други круг избора не намеравамо било шта да мењамо из првог круга, већ како смо до сада наступали. И ту је наша предност, јер народ Аустрије је већ у првом кругу препознао ко говори истину и ко стварно озбиљно обраћа пажњу на бриге и страхове грађана. Народ Аустрије је схватио да ће само са нашом политичком опцијом добити представника коме су Аустрија и њени грађани на првом месту.

 

Рачунате ли на гласове српске емиграције у Аустрији, с обзиром на то да показују велике симпатије за Слободарску партију, и да су на пређашњим изборима већим делом гласали за Вашу партију?

 

- Српски народ је у својој суштини слободарски народ, зато је природно да многи Срби и Аустријанци српског порекла нашој партији дају свој глас. Ми смо једина странка у Аустрији у којој Аустријанци са српским пореклом имају озбиљне страначке и политичке функције. Зато смо убеђени да ће у другом кругу председничких избора 22. маја аустријски Срби дати свој глас кандидату који заступа патриотизам и слободарске вредности.

 

Мејнстрим медији у Вашој земљи и широм Европе представљају Вас као радикалног десничара са екстремним позицијама, који може донети само дестабилизацију. Шта су Ваши противаргументи? Колико је било од помоћи што су Вам честитке за победу у првом кругу стигле од Герта Вилдерса и Марин Ле Пен?

 

- Већина медија су склони да моје позиције и мене лично дискредитују путем стереотипних етикета. Међутим, народ у Аустрији и већина бирача је схватила да сам ја патриота, коме су на првом месту његова отаџбина и његов народ. Слободарски принципи, као нпр. директна демократија, у којој грађани преко референдума могу да одлучују о битним темама, али и хришћанске вредности, темељи су мога политичког ангажмана. У томе нема ничег екстремног. Што се тиче честитки за први круг избора, могу рећи да су ми неки били драги и битни, попут оних од Марин Ле Пен, али свакако да нисам био срећан честиткама од мађарског „Јобика“, јер с њима немам ништа заједничко.

 

Каква се спољна политика може од Вас очекивати? Изјаснили сте се против војног ангажовања аустријских војника у Сирији. Због чега Аустрија није у потпуности неутрална кад је реч о светским конфликтима?

 

- Аустрија је неутрална земља и тако треба да остане. Ми ћемо и даље, под окриљем Уједињених нација, бити ангажовани у мировним мисијама, али учешће у борбеним активностима за нас не долази у обзир.

 

Црвено-зелена влада у Бечу је традиционално на страни политике Беле куће, и придружила се санкцијама против Русије. Да ли ће Ваша изборна победа 22. маја означити заокрет на овом политичком плану?

 

- Аустрија као неутрална земља има велике шансе да на пољу геополитике игра улогу посредника тј. земље која може да пружи искуство и инфраструктуру за међународне преговоре, што је до сада често и урађено. У том контексту, свакако ћу се залагати да Аустрија још више учини на том пољу, а да за њу штетне аранжмане, као што су руске санкције, што пре одстрани из свог дипломатског арсенала. Само путем отвореног и искреног дијалога могуће је превазићи напете кризне и конфликтне ситуације.

 

Већ неко време Европа се сучељава са миграционим проблемима и решење није на видику. Какво је Ваше мишљење о избегличкој кризи? Хоће ли државе чланице Европске уније успешно интегрисати мигранте, или ће наш континент бити „поплављен“ од странаца?

 

- Криза са мигрантима је најпре настала због непоштовања закона Европске уније од стране одређених држава, које су, не штитећи спољне границе, пустиле на стотине хиљада миграната у срце Европе. Но и сада, када се катастрофалне последице те одлуке свакодневно показују, одређени политички кругови не желе или нису у стању да донесу адекватне одлуке. О штетности за грађане Европе у вези уговора између ЕУ и Турске да ни не говоримо. Сада је неопходно да се спољашње границе ЕУ доведу у ред и да се зауставе следећи мигарациони таласи. У супротном, суочићемо се са озбиљном кризом и друштвеним хаосом.

 

Како видите будуће билатералне односе Аустрије и Србије? Какав поглед имате на косовско питање? Хајнц Кристијан Штрахе је једном приликом рекао за наш магазин да аустријска влада мора још једном преиспитати одлуку о признавању Косова.

 

- Србија је за Аустрију важан партнер и чинилац на Балкану и у југоисточној Европи. Из тих разлога сматрам да наши односи треба убудуће да буду још интензивнији, али и отворенији и искренији. Поред економских веза, неопходно је да се развијају и културна, научна и просветна сарадња, како би наша два народа у будућности чинила окосницу мира и просперитета на Балкану и у југоисточној Европи. Из тих разлога аустријска дипломатија мора убудуће да буде опрезнија и самосталнија када су у питању политичке авантуре, као што је признавање Косова као независне државе.

 

Каква је будућност Европске уније? Критичари мисле да таква заједница, која све више подсећа на тоталитарно друштво, нема перспективу. Постоји ли алтернатива за Унију?

 

- Ми као странка и ја лично нисмо против Европске уније. Али Унија треба да буде унија суверених држава, које ће кључне надлежности задржати на националном нивоу. Данашњу бирократску, централистичку и апсолутно недемократску ЕУ ми не подржавамо. Наша је политичка воља да се Унија врати народима Европе, да се учешће грађана у политичком животу интензивира и да се суверенитет врати националним државама.

Геополитика број 98, мај 2016.

 

Фотографије из архива Слободарске партије Аустрије